Duurzaamheid 02 juni 2021

Eerste waterstoftrekker in Nederland

Stadsboerderij Almere is het eerste bedrijf in Nederland dat een elektrisch aangedreven trekker met een waterstofrange-extender heeft gekocht. De trekker is verkocht door H2Trac uit Arnhem.

De EOX-175 is ontworpen als elektrisch aangedreven trekker. Het is een eigen concept van H2Trac, ontwikkeld met zeven Nederlandse akkerbouwers. De achterliggende gedachte is dat landbouw schoner en beter kan, als je respect hebt voor de bodem.

Waterstoftrekker: de specificaties

De waterstoftrekker heeft een hybridemotor van 175 pk en een accu van 160 kW, wat volgens de makers voldoende is voor 4 uur werken. De aftakas kan traploos draaien van 0-1.000 toeren. En voor werkzaamheden met aangekoppelde werktuigen is er uitgebreide hydrauliek aanwezig met een capaciteit van 120 liter per minuut.

Autonoom rijden mogelijk

Vier sturende wielen maken de EOX extra wendbaar. De wielen kunnen ook contra aan elkaar draaien, waardoor de trekker om zijn eigen as kan wenden. De elektrische trekker kan uiteindelijk ook autonoom rijden dankzij tal van besturingssystemen en GPS.

Stadsboerderij Almere

Stadsboerderij Almere is een groot en modern biodynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. De graasgebieden en akkers liggen verspreid in en rond Almere. Eigenaren Tom Saat en Tineke van den Berg beheren de groene ruimte op milieuvriendelijke wijze en verzorgen activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek over ‘de waarde van de aarde’.

Delen: