Mobiliteit 16 augustus 2017

Eerste tram op waterstof in China

China investeert stevig in duurzame oplossingen om de luchtverontreiniging in grote steden te beteugelen. Tal van ‘schone’ initiatieven zijn volop in ontwikkeling, zoals een tram op waterstof, de eerste ter wereld.

De tram is ontwikkel door het Chinese bedrijf Sifang, dat onderdeel is van de China South Rail Corporation. Twee jaar research en ontwikkeling hebben geleid tot de bouw van een eerste exemplaar. In grote lijnen gaat het om een al bestaand tramstel met elektrische aandrijving. In dit exemplaar krijgen die echter stroom van een aantal waterstofbrandstofcellen en is de bovenleiding niet meer nodig zoals bij deze tram.

De waterstoftram kan 380 passagiers vervoeren en legt op volle waterstoftanks een afstand af circa 100 kilometer. Vullen van de tanks kost drie minuten en kan dus makkelijk op eindstations Volgens de vervoersmaatschappij is de range voldoende, omdat de tram louter zal rijden in de steden. De topsnelheid is dan ook niet meer dan 70 km/uur. China South Rail Corporation verwacht veel van de tram. De operationele kosten zouden lager liggen dan die van conventionele trams.

Bekijk de video over de ontwikkeling van de tram op waterstof.

LEES OOK: Alstom test trein op waterstof

Delen: