Mobiliteit 08 juli 2019

Eerste tankstation voor waterstofbussen in Frankrijk

In Houdain is het eerste tankstation voor waterstofbussen in Frankrijk geopend. Het station kan meer dan 200 kg schone waterstof per dag produceren en leveren.

De Franse transportautoriteit Artois-Gohelle (SMT-AG) heeft het eerste tankstation in Frankrijk voor waterstofbussen geopend. Bij het waterstoftankstation kunnen zes waterstofbussen worden bijgetankt. De bussen worden ingezet op de nieuwe BHNS-buslijn die de Noord-Franse dorpjes Bruay-La-Buissière en Auchel met elkaar verbindt.

Duurzaam tanken

De duurzame waterstof wordt ter plaatse geproduceerd door middel van elektrolyse uit groene stroom. Vijftien minuten tanken geeft de bussen een actieradius van meer dan 300 kilometer. In de huidige configuratie kan het station meer dan 200 kg schone waterstof per dag produceren en leveren. De capaciteit kan indien nodig, met 30% worden verhoogd zonder dat de totale oppervlakte van de faciliteit vergroot hoeft te worden.

Waterstofrevolutie

McPhy, een specialist in waterstofproductie- en distributieapparatuur, heeft het waterstofstation ontwikkeld. “De sector van het openbaar vervoer bevindt zich midden in een revolutie. Door te kiezen voor waterstof, wordt de continuïteit van de buslijn gegarandeerd, terwijl tegelijkertijd de luchtvervuiling wordt verminderd en de volksgezondheid wordt verbeterd.” Aldus Pascal Mauberger, CEO van McPhy.

Delen: