Mobiliteit 25 juni 2019

Eerste Nederlandse taxivloot op waterstof

De allereerste Nederlandse taxivloot op waterstof is een feit: Toyota leverde 35 exemplaren van de Mirai af in Den Haag. De waterstofauto’s worden ingezet als personenvervoer.

WMO-vervoer

De waterstoftaxi’s worden ingezet om mensen met een beperking te vervoeren. De waterstofauto’s vallen onder WMO-vervoer (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Jaarlijks maken zo’n 15.000 mensen gebruik van dit type vervoer.

Waterstoftaxi’s populair

Met de nieuwe taxivloot heeft Nederland geen primeur. “Met dit project zetten wij de eerste waterstof taxivloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs – waar er al 100 Toyota’s Mirai rondrijden,” aldus Martijn Kersing, Directeur van Noot Personenvervoer. Als partner van de gemeente Den Haag zal het vervoersbedrijf de komende jaren het contract helemaal emissievrij in gaan vullen. “Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze, omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.”

Belangrijke mijlpaal

“We zijn trots dat Den Haag de allereerste Nederlandse gemeente is met een taxivloot op waterstof”, zegt Jan-Christiaan Koenders, Managing Director van Toyota importeur Louwman & Parqui. “We prijzen Noot Personenvervoer voor hun drive om het WMO-vervoer met onze waterstoftechnologie te realiseren. Dit is een belangrijke mijlpaal in de energietransitie.”

Delen: