Internationale ontwikkelingen 24 mei 2022

Eerste grensoverschrijdende waterstofnet van Europa

In 2026 moet het gebeuren. Dan zullen Nederlandse en Belgische waterstofnetten met elkaar worden verbonden tussen Sas van Gent en Zelzate.

Het gaat om de netwerken van Gasunie en de Belgische evenknie Fluxys. Deze netwerken worden in het havengebied van North Sea Port, dat strekt van Gent tot Vlissingen en Terneuzen, aan elkaar gekoppeld. De Nederlands-Belgische verbinding zal de bedrijven in het 60 kilometer lange havengebied in de toekomst van waterstof gaan voorzien.

In 2026 waterstofnetwerk operationeel

De bedoeling is om de netwerken in 2026 operationeel te hebben en ze dan op de grens aan elkaar te koppelen. Door de verbinding tussen beide waterstofnetwerken wordt één van de eerste grensoverschrijdende netten voor waterstof in Europa gerealiseerd. Gasunie en Fluxys hebben trouwens al hun aardgasnetten aan elkaar gekoppeld.

Lees ook: Grootste waterstofhub van Europa

Productie, import, opslag en industriële afname van waterstof

De verbinding moet de waterstofketen in het havengebied aanjagen. Niet alleen productie van waterstof, maar ook import, opslag en afname door de industrie. De gekoppelde netwerken zijn daarvoor essentieel, omdat zo ook een groot achterland is te voorzien van waterstof. Denk hierbij aan andere havens in Europa en industriële clusters.

V.l.n.r. Pascal De Buck (CEO Fluxys), Daan Schalck (CEO North Sea Port) en Helmie Botter (Manager Business Development Hydrogen Gasunie).

Voorzieningszekerheid van energie in Noordwest-Europa

“Gasunie is volop bezig met de ontwikkeling van een landelijk waterstofnetwerk. Verbindingen naar de ons omringende landen zijn hierbij van cruciaal belang. Hiermee kan de waterstofmarkt écht tot wasdom komen en kan er werk worden gemaakt van de voorzieningszekerheid van energie in Noordwest-Europa”, zo stelt Helmie Botter, Manager Business Development Hydrogen bij Gasunie.

Delen: