Eerste binnenvaartschip op groene waterstof

Varen op waterstof kan flink bijdragen aan minder CO2-uitstoot in de scheepvaart. Nu wordt de daad bij het woord gevoegd. Nederland krijgt zijn eerste binnenvaartschip met waterstof-elektrische aandrijving.
De aftrap voor de bouw is vandaag, 30 maart, gedaan. In 2023 moet het vaartuig van 135 meter lengte klaar zijn. De naam is al bepaald: ms Antonie, het eerste binnenvaartschip dat volledig op groene waterstof zal varen. Het gaat om een samenwerkingsproject van Nedstack, Nobian, Lenten Scheepvaart, Concordia Damen, Energy TransStore en de binnenvaartcoöperatie NPRC.
Demoproject voor Nederlandse binnenvaart
Het is een demoproject voor de Nederlandse binnenvaart. De bouw van de Antonie draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de waterstoftechniek aan boord van schepen. Dit geldt onder meer voor de gebruikte brandstofcellen, waarmee de waterstof kan worden omgezet in elektriciteit. De betrokken partijen willen met het project ook een versnelling aanbrengen in regelgeving om het veilig gebruik van waterstof in de binnenvaart te stimuleren.

Mogelijk met subsidie
De kosten voor de bouw en ontwikkeling van het eerste waterstof-elektrische binnenvaartschip zijn ongeveer twee keer zo hoog als die van een conventioneel schip. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet daarom een forse bijdrage om de extra kosten te dragen.
Groene waterstof voor vervoer van zout
Als de Antonie klaar is, zal het schip zout gaan vervoeren voor Nobian, de vorig jaar verzelfstandigde industriële chemietak van AkzoNobel. Het schip zal per afvaart circa 3700 ton zout, een equivalent van 120 vrachtwagens, geheel emissievrij vanuit Delfzijl naar de fabriek in de Botlek in Rotterdam vervoeren. Nobian is tevens de producent van de groene waterstof.
‘Binnenvaart in 2050 helemaal emissievrij’
Nobian, NPRC en Lenten scheepvaart hebben daarbij lange termijn afspraken gemaakt voor de inzet van het schip. Het ministerie ziet het project als een belangrijk onderdeel in het realiseren van het Europese doel dat de gehele binnenvaart in 2050 emissievrij moet zijn.
Officiële start voor bouw
Op 30 maart gaf minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van binnenvaartondernemer Harm Lenten, de CEO van NPRC, Femke Brenninkmeijer, en Nobian CEO, Michael Koenig, het officiële startschot van de bouw van de Antonie. Dit gebeurde symbolisch door de overhandiging van een artist impression van het te bouwen schip aan de minister.