Eerste autonome waterstofschip ter wereld

Zonnepanelen x zeewater = waterstof. Het waterstofschip Energy Observer maakt daarmee een ontdekkingsreis rond de wereld. Spectaculair oogt het vaartuig zonder meer.
Waterstof uit zeewater
De Energy Observer is een elektrisch aangedreven vaartuig, dat stroom krijgt van een brandstofcel op waterstof. Het waterstofschip maakt gebruik van een mix van hernieuwbare energiebronnen en een systeem dat waterstof uit zeewater produceert. Het schip vaart volledig autonoom en produceert geen broeikasgassen of fijnstof.
Waterstofschip langs 50 landen
Het waterstofschip vaart momenteel in de Middellandse Zee en gaat volgend jaar richting Noord-Europa. Het schip doet 50 landen en 110 havens over de hele wereld aan. De finish staat gepland net voor de start van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Test energieopslag onder meest extreme omstandigheden
De reis die de Energy Observer aflegt, is een uitdaging voor zowel mens als machine. Een odyssee die de technologie aan boord – voor onder meer energieopslag – onder de meest extreme omstandigheden test. Bovendien is het een gewaagde poging om het eerste energie-onafhankelijke vaartuig ooit veilig over de wereldzeeën te navigeren.
Stroom van zonnepanelen en windmolens
De energie om uit zeewater waterstof te halen komt vooral van zonnepanelen (piekvermogen: 21 kWp), die bijna het hele oppervlak van de catamaran bedekken. Verder zijn er twee grotere verticaal roterende molens die elektriciteit leveren. De elektriciteit wordt opgeslagen in een batterij van 106 kWh.

Toyota betrokken bij project
Talrijke bedrijven zijn betrokken geweest bij de bouw van het waterstofschip, waaronder ook Toyota als een van de producenten van een waterstofauto, de Toyota Mirai. Toyota is ook de enige automotive sponsor van de Olympische Spelen in Tokio. Waterstof speelt hier een prominente rol. Zo wil Toyota alle atleten en bezoekers vervoeren met bussen die op waterstof rijden. “De Energy Observer is een geweldig initiatief”, vertelt Matt Harrison, Vice President of Sales and Marketing bij Toyota Motor Europe. “Het project demonstreert de vele praktische mogelijkheden van waterstof die verder ontwikkeld kunnen worden op weg naar een Hydrogen Society.”
Ooit een zeiljacht voor zeeraces
De Enery Observer was in zijn vorige leven een zeiljacht voor zeeraces, dat in 1983 in Canada is gebouwd. Het was de eerste zeilracer die 500 zeemijlen binnen 24 uur aflegde. Het waterstofschip is 30,5 meter lang en 12,8 meter breed. Het weegt 28 ton en kan een snelheid bereiken van tussen de 15 en 18 km/uur. De aandrijving komt van twee elektromotoren van elk 41 kW.



