Mobiliteit 18 maart 2022

Een van grootste waterstoftankstations van Europa

Everfuel heeft in Heinenoord een van de grootste tankstations in Europa voor groene waterstof in gebruik genomen voor stadsbussen. In de toekomst moeten ook trucks hier kunnen tanken.

Het tankstation is vooralsnog in bedrijf om 20 waterstofbussen van OV-bedrijf Connexxion van waterstof te voorzien. Tot 50 bussen zijn te tanken voordat het station weer bevoorraad moet worden. De groene waterstof komt van productielocaties in Nederland, Duitsland en Denemarken.

Waterstoftankstation en samenwerking

Het station is van de grond gekomen door samenwerking tussen Connexxion, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Hoeksche Waard en Everfuel. De inzet van waterstofbussen is in het kader van de energietransitie in deze regio op weg naar emissievrij openbaar vervoer in 2030. Dat verklaart ook de ondersteuning vanuit de beide overheidsinstanties.

Opening waterstoftankstation Heinenoord. Foto: Everfuel.

Haven van Rotterdam

Het station kan worden opgeschaald om ook andere waterstofvoertuigen te tanken, waaronder vrachtauto’s. Wat niet geheel onbelangrijk is gezien de nabije ligging van de Rotterdamse haven en de vele truckbewegingen daar. In de transportwereld groeit de belangstelling voor batterij-elektrische en waterstofelektrische aandrijving met rasse schreden, onder meer door de gestegen brandstofprijzen.

Een van grootste in Europa

“Inzet van nieuwe technologie├źn om klimaatverandering tegen te gaan is voor ons een belangrijke ambitie en we zijn dan ook blij dat we deze waterstofbussen kunnen inzetten”, aldus Ben Dwars van Connexxion bij de opening van het tankstation. “Dit station is een van de grootste in Europa. Dit illustreert dat de energietransitie nu echt handen en voeten krijgt en dat groene waterstof een duurzame energiedrager is voor fossielvrij transport”, besluit Jacob Krogsgaard, CEO bij Everfuel.

Delen: