Duitsland op weg naar 100 waterstoftankstations in 2019

Waterstoftankstations schieten als paddenstoelen uit de grond. Vooral in Duitsland gaat het hard. In 2019 groeit het aantal richting de honderd. In ons land liggen plannen voor op zijn minst negen nieuwe stations.
De handen aan de ploeg…
In Duitsland hebben diverse bedrijven onder de naam H2 Mobility de handen aan de ploeg geslagen voor de bouw van waterstoftankstations. Want wil je elektrische auto’s met een brandstofcel verkocht krijgen, dan zullen de rijders toch op zo veel mogelijk plekken moeten kunnen tanken.

Minimaal 100 waterstoftankstations
Het gaat best hard bij onze oosterburen. “De eerste 43 locaties zijn ondertussen een feit. Op dit moment zijn we er nog eens 48 aan het bouwen. In de loop van 2019 willen we minimaal honderd stations gerealiseerd hebben”, vertelt Sybille Riepe van H2 Mobility in het vakblad TankPro.
Joint venture
H2 Mobility is een joint venture waarin diverse partijen samenwerken. Dat zijn oliemaatschappijen, waaronder Shell en Total, en autofabrikant Mercedes-Benz. Ze trekken flink wat geld uit voor de bouw van de stations. Per locatie gaat het al gauw om een investering van 1 tot 1,5 miljoen euro.

Business case?
Riepe: ‘We hebben iets meer dan driehonderd waterstofauto’s rondrijden in Duitsland. Dat is te weinig voor een business case. Maar dat betekent niet dat je achterover moet leunen. Er moet iemand beginnen. We bouwen de waterstofstations zonder te kijken naar deze cijfers. Waarom doen we dat? Omdat we geloven in de kansen van waterstof.’
Nederlandse initiatieven
In Nederland hebben enkele ondernemers in de brandstoffenbranche plannen voor waterstoftanklocaties. Sterker nog, die zijn vast voornemens om nog dit jaar met de bouw te beginnen. Het huidige aantal van drie stations kan daarmee binnen nu en een jaar groeien naar twaalf.