Duurzaamheid 02 februari 2020

Duitsland en Nederland starten gezamenlijk onderzoek naar groene waterstof

Waterstof

Nederland en Duitsland gaan de gezamenlijke inzet van groene waterstof onderzoeken. Dat is bekend gemaakt tijdens de Combined Energy Conference in Arnhem, waar het project HY3 is gepresenteerd.

HY3

Het HY3-project richt zich op CO2-reductie en de inzet van groene waterstof in de industrie.  Nederland en Duitsland, met de deelstaat Noordrijn-Westfalen in het bijzonder, doen gezamenlijk onderzoek naar de haalbaarheid van een transnationale waardeketen voor groene waterstof die zich uitstrekt van de Noordzee tot de industrieclusters in het grensgebied van Nederland en Noordrijn-Westfalen.

TNO

Elk van de drie partijen heeft een instelling aangewezen om het project te leiden. Zo heeft Nederland onderzoekcentrum TNO aangewezen en Noordrijn-Westfalen onderzoekscentrum IEK-3 Forschungszentrum Jülich.

Minister Wiebes: “Noordrijn-Westfalen is als industriële ruggengraat van Duitsland een belangrijke partner voor Nederland voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen en het creëren van economische kansen in de transitie naar klimaatneutraliteit. Onze regio is bovendien uniek gepositioneerd voor groene waterstof: we beschikken al over grensoverschrijdende infrastructuur, logistieke routes en onderzoeksinstituten. Met de verwachte groei van windenergie op zee en de groeiende vraag naar groene waterstof in de industrie, zijn alle voorwaarden aanwezig om een voorloper te worden in de transitie naar een duurzame economie.”

CO2-reductie

Het onderzoek richt zich op CO2-reductie door de inzet van groene waterstof in de industrie. Nederlandse en Duitse wetenschappers onderzoeken de mogelijkheden op het gebied van productie en transport van groene waterstof.

Regelgeving

Verder wordt ook onderzoek gedaan naar de bestaande regelgeving. Zo wordt gekeken of de bestaande kaders aangepast kunnen worden voor de handel, productie, transport en inzet van groene waterstof.

Rond het einde van 2020 komt het HY3-project met een schriftelijk rapport met alle uitkomsten.

LEES OOK: Miljoenen voor waterstoffabriek in Delfzijl

Delen: