Waterstof als systeemdrager 21 november 2018

Doorbraak met pijpleiding voor groene waterstof

Groningen Seaports en Pipelife starten met de aanleg van een pijpleiding voor groene waterstof in Delfzijl en de Eemshaven. De gasbuizen zijn van kunststof en die zijn goedkoper dan buizen van staal.

Met het transport van gas heeft Nederland veel ervaring. Dus zou je zeggen dat je met evenveel gemak waterstofgas kan sluizen door de buizen die al in de grond liggen. Maar deze stalen pijpleidingen moeten van binnen met een kunststof worden bekleed om te voorkomen dat er waterstof verloren gaat. Voor kleine diameter pijpleidingen is het alternatief dan al snel een kunststofleiding, zeker aantrekkelijk als die ook nog goedkoper is.

Het plan

Het bedrijf Pipelife Nederland heeft nu samen met Groningen Seaports een plan gesmeed voor een waterstofgasnet met buizen van kunststof. De aanleg moet binnenkort starten. In eerste instantie vier kilometer tussen Eemshaven en Delfzijl. Het doel is om binnen een jaar tijd de leiding te realiseren. Deze gaat waterstof gemaakt met duurzame energie uit windmolens en zonneparken transporteren naar met name chemiebedrijven in de regio Groningen.

De prijs

Je kunt stellen dat het een bijzondere oplossing is. Sterker nog er is een prijs uitgereikt voor dit plan. Tijdens het Eemsdeltavisiecongres zijn havenbeheerder Groningen Seaports en Pipelife uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2018.

Eertwijn van den Dool, Groningen Seaports in de video over Pipelife

De kansen

Het gaat om een nieuw type kunststofbuizen, gemaakt op basis van poly-ethyleen. Ze zijn geschikt voor lage druk. Voor hoge druk boven de 16 bar is een met aramide versterkte variant ontwikkeld.

De kosten

Kunststof waterstofgasleidingen zijn goedkoper dan die van staal. Niet alleen in aanschaf, maar ook in aanleg. Bovendien is minder onderhoud nodig en kunststof is niet corrosiegevoelig. Vooral de lagere prijs is belangrijk. De inzet van groene waterstof is namelijk nog erg duur. Bij verlaging van de kosten gaat het vaak over het goedkoper maken van het productieproces. In dit geval elektrolyse. Maar ook op andere vlakken kunnen kostenreducties een nieuwe technologie aantrekkelijk maken, bijvoorbeeld in de infrastructuur, dus zoals met kunststofleidingen.

De toekomst

Het havenbedrijf is er van overtuigd dat het met groen waterstof dezelfde kant op gaat als met offshore wind. Er zal een tijdje geld bij moeten, de onrendabele top moet er af, maar uiteindelijk gaat het op eigen benen staan.

Delen: