Dit wordt de grootste waterstofvrachtwagen ter wereld

In laptops, telefoons en allerlei andere elektronica zitten materialen zoals kopen en goud, die door mijnbouw gewonnen moeten worden. De mijnindustrie is echter ontzettend vervuilend. Mijnbouwbedrijf Anglo American wil graag zijn broeikasgassenuitstoot verlagen en gaat daarom de grootste waterstofvrachtwagen ter wereld bouwen.
Waterstofvrachtwagen
Anglo American heeft de krachten gebundeld met ingenieursbedrijf Williams Advanced Engineering en gaan een ultraklasse mijntruck op waterstof ontwikkelen. Voor het project bouwt het ingenieursbedrijf in het Engelse Oxfordshire een bestaande mijntruck om.
De truck wordt voorzien van een waterstofbrandstofcel die stroom levert aan een 1.000 kWh-batterij (1 megawattuur) die in de bodem van de vrachtwagen ligt. Uit de uitlaat van de gigantische vrachtwagen komen voortaan geen dieselrookwolken, maar enkel waterdamp.
“Een voertuig van deze omvang en laadvermogen op waterstof is uniek en we verheugen ons op de samenwerking met Williams Advanced Engineering”, zegt Julian Soles, hoofd Technology Development voor Anglo American.
Ambitieuze doelstellingen
Het project maakt deel uit van een groter duurzaam plan van de mijnreus. Het Engelse mijnbedrijf heeft een Sustainable Mining Plan opgezet met ambitieuze doelstellingen. Het bedrijf wil zijn wereldwijde uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 30% verlagen.
Het bedrijf gaat daarom naast de waterstoftruck ook kleinere schone voertuigen inzetten. Zo worden werknemers voortaan met schone auto’s en bussen naar de mijnen vervoerd.
Regeneratief remmen
De waterstof aangedreven mijntruck kan net als een waterstofauto, zoals de Toyota Mirai en Hyundai NEXO, regeneratief remmen.
Alle energie die vrijkomt bij het remmen, wordt in de accu opgeslagen om vervolgens weer te gebruiken om elektrisch te rijden. Zo rijdt de mijntruck nog efficiënter, want er gaat minder energie verloren. Het vermindert ook nog eens slijtage aan de remmen.
De waterstof-mijntruck wordt later dit jaar in een metaalmijn in Mogalakwena, Zuid-Afrika uitgebreid getest.
Lees meer: Eerste waterstofwijk in Nederland komt in Hoogeveen