Waterstof als systeemdrager 06 september 2017

Veel wegen leiden naar waterstofeconomie, maar welke is de beste?

De belangstelling voor waterstof groeit wereldwijd op zijn zachtst gezegd explosief. Overheden geven subsidies aan bedrijven met veelbelovende waterstofprojecten. In de komende jaren komen er meer waterstofauto’s op de markt en groeit het aantal tankstations. Ook in ons land bruist het van de plannen en die krijgen steeds meer aandacht van de media. Waterstof is hard op weg naar meer erkenning.

Waterstofhotspot

Het Financieel Dagblad heeft onlangs in een uitgebreide analyse diverse projecten belicht:

  • In Europa is Duitsland de onbetwiste ‘waterstofhotspot’. Overheid en bedrijven werken al sinds het begin van deze eeuw samen in een waterstofprogramma waarvoor miljarden euro’s opzij zijn gelegd.
  • In het Rijnlandschap bij Mainz leveren drie windmolens stroom aan een kilometer verderop gelegen kleine fabriekshal, die daar via de Silyzer, een manshoog elektrolyse-toestel van Siemens, wordt omgezet in waterstof.
  • Waterstof in aardgasleidingen is al een oud idee, maar het staat nu in Europa opnieuw in de schijnwerpers: van Noord-Nederland tot Leeds zijn er plannen voor zuivere waterstof in het gasnet.
  • In Frankfurt wordt over een paar weken een gigantische brandstofcel geïnstalleerd in het Radisson Blu-hotel. ‘Een primeur in Europa’, zegt Kevin Bär, projectmanager bij het Duitse energieconcern Eon, dat de installatie verleast aan het hotel.

Prima groene brandstof voor zwaar transport

Prof. dr. Ad van Wijk, buitengewoon hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft in De Ingenieur:

  • ‘Waterstof is een grondstof van veel chemische producten en er is prima de hitte mee te produceren die tal van industriële processen nodig hebben. En voor zwaar transport is het de beste groene brandstof in combinatie met een brandstofcel.’
  • ‘Het plan om in Noord- Afrika goedkoop zonne-energie te winnen en die naar Europa te transporterent liep onder andere stuk op de enorme kosten die moesten worden gemaakt voor het transport via een nog niet bestaand hoogvermogen elektriciteitsnet. Met waterstof is het een kwestie van verschepen.’
  • ‘Bij de waterstofproductie met een elektrolyser, waarbij de stroom het water splitst in waterstof en zuurstof, is sprake van enorme prijsdalingen. Hetzelfde geldt voor de brandstofcellen waarmee waterstof weer is om te zetten naar elektriciteit.’
  • ‘In Noord-Afrika leveren zonnepanelen drie keer zoveel op als in Nederland. Haal je die energie via waterstoftransport naar ons land, dan heb je met die waterstofauto toch een beter rendement.’
  • ‘Wil je groene waterstof produceren voor een concurrerende prijs van twee tot drie euro per kg, dan moet je zorgen dat het elektrolyseapparaat continu kan werken en heb je een continu stroomaanbod nodig. Noord-Nederland heeft daarvoor een unieke positie. In de Eemshaven komt de NorNed- stroomkabel aan van Noorwegen (700 MW), de kabel van het offshore windpark Gemini (600 MW) en vanaf 2019 de Cobrakabel uit Denemarken.  En omdat Noorwegen zijn energie deels met waterkracht opwekt, kan dat land voor het benodigde continue stroomaanbod zorgen.
Delen: