Gebouwde omgeving 05 november 2019

De duurzaamste kerk ter wereld staat in Arnhem

De Eusebiuskerk in Arnhem is indrukwekkend. De gigantische en monumentale kerk brengt wel een groot nadeel met zich mee: een hoog energie verbruik. HyMatters denkt met waterstof een groene oplossing te hebben.

De stichting wil van de Eusebiuskerk de duurzaamste kerk ter wereld maken. Dat is niet zo maar even geregeld. Een grote historische kerk is namelijk lastig te isoleren. Dubbel glas in lood is geen optie. Zoals bij veel kerken in Nederland horen de wekelijkse zondagdiensten trouwens tot de verleden tijd voor de Eusebiuskerk. De kerk heeft een nieuw doel gekregen als eventlocatie.

Stoken op aardgas

De Eusebiuskerk maakt op dit moment gebruik van vloerverwarming, gevoed door het lokale warmtenet. De vloerverwarming warmt de grote kerk echter maar langzaam op en is zeer inefficiënt. Een presentatie, symposium of borrel in een koude kerk is dan geen succes. Tijdens evenementen maakt de kerk daarom al jaren gebruik van stralingspanelen op aardgas.

…of waterstof?

Waterstofbedrijf HyMatters doet samen met de HAN University of Applied Sciences, DEKRA, Stichting Eusebius Arnhem en de gemeente Arnhem onderzoek of de stralingspanelen ook op waterstof kunnen werken.

Resultaten in 2020

De haalbaarheid van het waterstofplan wordt op dit moment onderzocht. In het plan komt het ontwerp van de waterstofinstallatie en de bijbehorende infrastructuur te staan. HyMatters heeft goede hoop en verwacht in het voorjaar van 2020 resultaten van het onderzoek te tonen.

Delen: