Mobiliteit 10 november 2021

Daimler en Total samen in waterstof

150 waterstoftankstations moeten in 2030 operationeel zijn. Dat is de missie van Daimler Trucks en TotalEnergies zoals die recent is vastgelegd in een overeenkomst.

Vrachttransport op waterstof begint steeds concreter te worden. De trucks zijn er al, maar tankstations nog niet overal. Daimler (van Mercedes-Benz) en TotalEnergies brengen daarin schot. Samen slaan ze de hand aan de ploeg om in 2030 150 waterstoftankstations operationeel te hebben in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

Levering waterstoftrucks

Vanaf 2025 start de vrachtautoproducent met de levering van brandstofceltrucks op waterstof aan klanten in deze landen. Die kunnen rekenen op de nodige support, zowel technisch als financieel, om ook concurrerend transport op waterstof te kunnen uitvoeren.

Lange afstandstransport

Voor Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks is dit de enige manier om transport met waterstoftrucks op gang te krijgen: “Kijkend naar lange afstandstransport zijn we ervan overtuigd dat CO2-neutraal rijden hierbij alleen lukt met inzet van waterstof. Samen met partners, zoals TotalEnergies, kunnen we de komst van waterstofinfrastructuur pan-Europees bespoedigen.”

Netwerk waterstofstations

Alex Vovk, President Marketing & Services bij TotalEnergies legt uit dat zijn bedrijf de uitstoot van kooldioxide in mobiliteit mee wil helpen verlagen door op meerdere energievormen te focussen. De inzet is CO2-vrij in 2050. “De creatie van een netwerk waterstofstations is een van de speerpunten en daarom zijn we blij met deze overeenkomst met Daimler Trucks.”

Waterstof op de wagen krijgen

Beide partijen spannen zich in om het ook voor transporteurs aantrekkelijk te maken om waterstoftrucks operationeel in te zetten. Daarvoor wordt samengewerkt met autoriteiten van de Europese Unie. Ook van die zijde wordt verwacht dat voorwaarden worden geschapen om transport op waterstof commercieel aantrekkelijk te maken. Alleen dan is waterstof op de wagen te krijgen.

Delen: