Internationale ontwikkelingen 11 september 2022

Cummins versnelt productie waterstof-elektrolysers

Cummins is vooral bekend als producent van zware dieselmotoren. Het bedrijf zet zijn kaarten echter ook op waterstof en elektrolyses voor de productie van groene waterstof.

In het Belgische Oevel staat een fabriek van Cummins waar elektrolysers worden geproduceerd. De capaciteit wordt flink opgevoerd om aan de naar verwachting stijgende vraag te kunnen beantwoorden. In Europa en ook elders in de wereld investeren energiemaatschappijen en overheden in waterstof als alternatief voor aardgas en andere fossiele brandstoffen. Mede aangejaagd door de huidige prijsstijgingen.

Waterstofproductiesysteem

Cummins zal de productiecapaciteit voor PEM-elektrolysers in zijn fabriek in Oevel verhogen tot 1 GW met steun van het Hy2Tech-programma van het Important Project for Common European Interest (IPCEI). Met steun van IPCEI en financiering van het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemerschap (VLAIO) verwacht Cummins een nieuwe generatie van zijn PEM-stacks te ontwikkelen voor grootschalige waterstofproductiesystemen.

Elektrolyserfabriek Cummins (Foto: Cummins)

Snelgroeiende waterstofmarkt in Europa

Alexey Ustinov, Vice-President van Electrolysers bij Cummins: “Innovatie is essentieel in deze snelgroeiende markt en Europa heeft de unieke kans om de technologie-, ontwerp- en productiehub te worden voor waterstofgeneratieapparatuur. Deze financiering van IPCEI is belangrijk voor de hele waterstofwaardeketen.” Cummins heeft al capaciteit toegevoegd in zijn fabriek in Mississauga, Canada, en er zijn plannen om twee nieuwe elektrolyserfabrieken te bouwen in Spanje en China, elk met een startcapaciteit van 500 MW.

Clean Hydrogen Alliance

Thierry Breton, EU-commissaris voor de interne markt, die de Belgische expansie van Cummins ondersteunt: “En natuurlijk ondersteunen we waterstof niet alleen door middel van financiering. We hebben ook beslissende vooruitgang geboekt bij het opbouwen van partnerschappen via de Clean Hydrogen Alliance en ontwikkelen EU-brede regels om de waterstofmarkt mogelijk te maken en specifieke infrastructuur te creëren.”

Delen: