Mobiliteit 23 november 2020

Coalitieverklaring: 100.000 waterstoftrucks en 1.500 H2-tankstations in EU in 2030

Een coalitie van 62 internationale marktpartijen, waaronder het H2 Platform als onderdeel van de advisory board, heeft een verklaring ondertekend om de ontwikkeling van waterstofvrachtwagens en de bijbehorende tankinfrastructuur in een stroomversnelling te brengen.

De partijen hebben zich gecommitteerd om bij te dragen aan het doel om in 2030 in Europa ten minste 100.000 waterstofvrachtwagens op de weg te hebben. Ook moeten dan 1.500 waterstoftankstations operationeel zijn.

Zoals vastgelegd in de EU Green Deal, moet de Europese Unie in 2050 koolstofneutraal zijn. Dat betekent dat de CO2-emissie van de transport- en logistieksector met 90% moet worden teruggedrongen. Aangezien meer dan 75% van het goederenvervoer binnen de EU over de weg plaatsvindt, is het cruciaal dat deze sector actie onderneemt.

Met de coalitieverklaring is een belangrijke stap gezet. De aangesloten partijen, uiteenlopend van truckfabrikanten tot energiebedrijven, leveranciers van brandstofcel- en waterstoftechnologie, oliemaatschappijen, grote truck-fleetowners en brancheverenigingen, zijn ervan overtuigd dat waterstoftechnologie dé oplossing is voor zware vrachtwagens voor (inter-)nationaal transport.

Waterstof dé oplossing

De grootschalige inzet van waterstofvrachtwagens draagt in grote mate bij aan het reduceren van de CO2-emissie van de transport- en logistieksector in Europa, terwijl de waterstofaandrijftechniek voldoet aan de hoge eisen van transporteurs ten aanzien van actieradius, tanktijd en laadvermogen.

Met de coalitieverklaring benadrukken de aangesloten marktpartijen dat zij zich zullen inzetten om bij te dragen aan de ontwikkeling van een koolstofarme, Europese transport- en logistieksector. Dit door te investeren in de ontwikkeling, productie en inzet van waterstofvrachtwagens, de tankinfrastructuur te bouwen en exploiteren, optimaal gebruik te maken van schaalvoordelen en financiële en operationele risico’s niet uit de weg te gaan.

De coalitieverklaring is maandag 23-11-2020 gepresenteerd door Valérie Bouillon-Delporte, president van Hydrogen Europe, tijdens een online event van de Fuel Cells & Hydrogen Joint Undertaking, als onderdeel van de European Hydrogen Week. Het is daarbij namens alle betrokken partijen aangeboden aan Alinda Vălean, Eurocommissaris van Transport.

Bekijk hier de volledige coalitieverklaring (Engelstalig) inclusief alle betrokken partijen.

Delen: