windmolen
Duurzaamheid 24 mei 2020

Bouw waterstofmolen van start in Wieringermeer

HYGRO is in de Wieringermeer begonnen met de bouw van een speciale windmolen. De turbine is direct gekoppeld aan een elektrolyser en kan zo efficiënt groene waterstof en elektriciteit produceren.

180 meter

Met dit project wil HYGRO aantonen dat hun elektrolysesysteem significant efficiënter is dan nu gangbaar wordt geacht. De elektrolyser is bij dit project nog niet ingebouwd in de molen zelf, maar staat er vrijwel direct naast, om allerlei omzettingsverliezen te vermijden. Volgens HYGRO kan er zo veel meer waterstof uit windenergie gewonnen worden ten opzichte van de grootschalige, aan het elektriciteitsnet gekoppelde elektrolyseplannen.

Voor het project in de Wieringermeer zal het Duitse ENERCON een 4 MW-turbine leveren met een tip hoogte van 180 meter. De windmolen zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 operationeel zijn.

Financiering

Het project krijgt financiering van Triodos Bank en duurzame beleggingsinstelling Meewind. Hugo Groenemans, CEO van HYGRO: “We zijn al langer bezig om de groene waterstofproductie en bijbehorende keten op gang te krijgen. Het voortraject was een uitdaging, zoals dat bij innovaties gaat, maar het is mooi te zien dat anderen nu ook de potentie van dit project zien.”

Wesley Vedder van de Triodos Bank vult aan: “Als Triodos Bank zijn we al jarenlang voorloper in de financiering van duurzame energie. De financiering van deze waterstofmolen zien we als een logische volgende stap in de verdere versnelling van de energietransitie.”

Duwaal

Het project maakt integraal onderdeel uit van ‘Duwaal’, een waterstofinitiatief met onder andere Ontwikkelingsbedrijf NHN om regionaal de afzet van waterstof te ontwikkelen. Met de komst van de eerste waterstofmolen wordt een belangrijke stap gezet om groene waterstof betaalbaar te maken. Daarnaast draagt het project bij aan de ontlasting van het elektriciteitsnet in de regio.

Tags:  

Delen: