Internationale ontwikkelingen 21 oktober 2022

BMW vervangt aardgas door groene waterstof

Voor het drogen van net in de lak gezette carrosserieën in zijn autofabriek in Leipzig gaat BMW over op brandstofflexibele waterstofbranders.

Door het wegvallen van Russisch aardgas kampt Europa met tekorten en hoge energietarieven. Vooral in Duitsland is de pijn daarvan voelbaar omdat het beleid juist hier in de afgelopen jaren is gericht op aardgas als alternatief voor kernenergie en bruinkool. Menig bedrijf kijkt nu naar groene waterstof als vervanger voor aardgas.

Lak drogen met groene waterstof

Het drogen van net gespoten nieuwe auto’s in autofabrieken is zo’n energie-intensief proces waarvoor veel aardgas nodig is. Het gebeurt in de spuiterij met de hitte van branders in een speciale oven. BMW vervangt de branders in de spuiterij in de fabriek in Leipzig voor exemplaren die zowel op groene waterstof, aardgas of een mix daarvan kunnen werken.

Wereldprimeur

De benodigde verbrandingstechnologie is een wereldprimeur volgens BMW. Brandstofflexibele waterstofbranders zijn nog nergens in de auto-industrie te vinden. BMW AG Board Member Milan Nedeljković: “Het is een technologische mijlpaal in lakdrogingstechnologie.”

Waterstof via pijpleiding

Het in Bremen gevestigde Saacke en het Fraunhofer Institute IFF in Magdeburg hebben geholpen met de ontwikkeling van de branders. De groene waterstof komt via een pijpleiding naar de fabriek in Leipzig van een nieuwe waterstofproductie-unit op zo’n twee kilometer afstand.

Waterstoftrucks en vorkheftrucks op waterstof

BMW Group wil nu zo snel mogelijk doorpakken met waterstof in bedrijfsprocessen. Vorkheftrucks gaan in sneltreinvaart over van aardgas naar groene waterstof. Dat geldt ook voor de vrachtwagens voor de aanvoer van onderdelen. Er lopen al diverse pilots met zowel trucks met brandstofcellen als dieseltrucks waarvan de motoren zijn omgebouwd naar waterstof. Alle maatregelen moeten bij elkaar leiden tot 80% reductie van CO2 in 2030 in vergelijking tot 2019.

Delen: