Duurzaamheid 02 april 2020

BMW komt met waterstofauto

Al ruim vijftien jaar experimenteert BMW met brandstofcellen en waterstofauto’s. Het bleef tot dusver bij experimenten, maar de eerste productieauto komt er nu eindelijk aan!

BMW i Hydrogen NEXT

In 2022 brengt BMW de i Hydrogen NEXT op de markt. Deze waterstofauto is gebaseerd op de BMW X5 en komt in een gelimiteerde oplage op de markt. In de 374 pk sterke waterstofauto liggen twee opslagtanks die ruimte bieden aan zes kilo waterstof.

Voor de aandrijving wordt gebruikt gemaakt van elektromotoren uit de BMW iX3. Hoe ver de i Hydrogen NEXT op een volle tank komt, geeft BMW nog niet vrij.

Toyota Mirai

De waterstofversie van de BMW X5 is het resultaat van een samenwerking met Toyota, die enkele jaren geleden is aangeknoopt. De twee partijen delen ontwikkelingskosten en wisselen informatie met elkaar uit. Toyota is een voorloper op het gebied van de waterstoftoepassing voor mobiliteit en levert al enkele jaren de waterstofauto Mirai.

FCEV en BEV

BMW ziet toekomst in batterij-elektrische auto’s en waterstofauto’s: “We zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst verschillende alternatieve aandrijfsystemen naast elkaar zullen bestaan, aangezien er niet één enkele oplossing is die voldoet aan het volledige spectrum van mobiliteitsbehoeften van klanten wereldwijd. De brandstofceltechnologie zou op lange termijn heel goed de vierde pijler van ons aandrijflijnportfolio kunnen worden. De topmodellen in onze populaire X-familie zouden hiervoor bijzonder geschikt zijn”, aldus Klaus Fröhlich, Member Board of Management van BMW AG.

Hydrogen 7

In 2007 introduceerde BMW al de Hydrogen 7. Deze auto is gebaseerd op een 7 Serie en maakt niet gebruik van een brandstofcel en elektromotor, maar van een V12-motor die geschikt is voor waterstof. Van de Hydrogen 7 zijn honderd exemplaren gebouwd.

Tags:  

Delen: