Duurzaamheid 31 januari 2020

Binnen twee jaar zes waterstofvulpunten in Drenthe      

In 2020-2021 komen er zes nieuwe waterstofvulpunten in de provincie Drenthe. De vulpunten vormen samen een dekkend netwerk voor de gehele provincie.

Er komen vijf openbare vulpunten bij bestaande tankstations in Drenthe. Het zesde vulpunt komt op het terrein van een installatiebedrijf in Coevorden.

Een waterstofvulpunt is verplaatsbaar en kan elders dienst doen op het moment dat waterstof permanent verkrijgbaar is aan de pomp.

Juli 2020

Het initiatief komt van Resato, een producent van waterstofvulpunten uit Assen, en Orange Gas uit Heereveen. Beide bedrijven willen het netwerk verder uitbouwen naar Groningen en Friesland. Het eerste waterstofvulpunt moet in juli 2020 operationeel zijn.

Drentse Energie Organisatie

Het project krijgt financiële ondersteuning van de Drentse Energie Organisatie (DEO) en het energiefonds van de provincie. De DEO heeft ook een plan voor het verstrekken voor laagdrempelige leningen voor het aanschaffen van waterstofauto’s.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “Als college willen we beide projecten ondersteunen om het rijden op waterstof en de realisatie van waterstofvulpunten te stimuleren. We dragen financieel bij aan het initiatief van Vriend en zijn voornemens dat ook te doen voor de vijf openbare vulpunten, mits Provinciale Staten daarmee instemmen.” Provincie Drenthe schaft zelf, in het kader van het aanjagen, ook vier waterstofauto’s aan die binnenkort de weg op gaan.

Coevoerden

In Coevorden kan al vanaf mei 2020 waterstof getankt worden, maar in eerste instantie aleen door medewerkers van installatiebedrijf Vriend uit Coevorden. Op het terrein van het bedrijf komt een vulpunt te staan. Het bedrijf gaat daarnaast samen met het Opleiding en ontwikkelingsfonds Technische Installatie Bedrijven (OTIB). Deze partijen gaan een educatieve ruimte inrichten om leerlingen en belangstellenden kennis te laten maken met waterstof, evenals de productie en toepassing daarvan.

LEES MEER: Hyundai verbreekt afstandsrecord

Delen: