Maritiem 17 december 2019

Binnen twee jaar waterstoftankstation in Den Helder

Een DKTI-subsidie ter waarde van 1,4 miljoen euro is toegekend voor de bouw van een waterstoftankstation in Den Helder. Naast een tankstation komt er ook een zonnepark en waterstofschip in de havenstad. Een consortium onder leiding van Port of Den Helder, ENGIE en Damen Shipyards willen met de subsidie waterstof voor zowel wegvervoer als de scheepvaart toegankelijk maken.

Twee vulpunten

Er komen twee waterstof vulpunten in de Kooyhaven in Den Helder. Een vulpunt voor auto’s, bussen en vrachtwagens en een vulpunt voor schepen. Het laatst genoemde station komt te liggen langs het Noordhollandsch Kanaal.

Waterstofschip

Damen Shipyards ontwikkelt tevens een waterstofschip. Port of Den Helder neemt het schip naar verwachting halverwege 2020 in gebruik.

Zonnepark

Bij het waterstoftankstation komt een zonnepark. Met deze stroom wordt ter plekke groene waterstof geproduceerd door middel van elektrolyse. De verwachte maximale capaciteit zal rond de 400 kg groene waterstof liggen. Pieter Blok, Manager Duurzaamheid bij ENGIE: ”Voor succesvolle waterstofprojecten is samenwerking in de keten essentieel. Met alle expertise die de verschillende partijen op tafel brengen, ben ik ervan overtuigd dat we erin zullen slagen om van dit innovatieve station een succes te maken en de ontwikkeling van groene waterstof te versnellen.

LEES OOK: VANAF 2020 WATERSTOF TANKEN IN AMSTERDAM

Dubai aan de waterstof
Delen: