Waterstof als systeemdrager 25 juni 2021

Battolyser levert stroom en waterstof

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, is klaar voor massaproductie van een gepatenteerd systeem voor de energietransitie.

“De BattolyserTM-technologie is klaar voor de commerciële opschaling. Klanten zijn aangemeld en de financiering is binnen. Na jaren van R & D zijn we klaar om de markt voor groene waterstof te betreden en echte schaalvergroting mogelijk te maken”, aldus Mattijs Slee, CEO van Battolyser Systems.

Mattijs Slee (CEO Battolyser Systems) en Prof. Dr. Fokko Mulder (Technische Universiteit Delft)

Elektriciteit opslaan en groene waterstof produceren

De Battolyser kan elektriciteit opslaan en groene waterstof produceren uit hernieuwbare elektriciteit en zo de maatschappelijke vraag met aanbod kan balanceren. Een Battolyser kan heen en weer schakelen tussen opladen, gevolgd door waterstofproductie als die volledig is opgeladen. Het systeem kan dus waterstof produceren als de elektriciteitsprijzen laag zijn en elektriciteit verkopen als de prijzen hoog zijn. “Een Battolyser staat nooit stil en is altijd aan het werk voor je”, vertelt Slee.

TU Delft ontwikkeling Battolyser

Battolyser-uitvinder Fokko Mulder, hoogleraar aan de afdeling Chemical Engineering van de TU Delft: “De uitdaging was om een ​​robuust systeem te ontwikkelen dat jarenlang, dag in dag uit, kan werken. Een systeem dat flexibel is en elektriciteitsverliezen minimaliseert. Het is kosteneffectief en maakt gebruik van ruim beschikbare en conflictvrije materialen. Dat hebben we nu bereikt. We werken aan projecten met commerciële klanten. Ik ben heel blij dat ons onderzoek kan helpen bij het bestrijden van klimaatverandering.”

Proefinstallatie bij centrale Vattenfall

Battolyser Systems heeft de financiering binnengehaald om een ​​proefinstallatie bij een gasgestookte elektriciteitscentrale van Vattenfall op te schalen naar commerciële inzet. Er is ook geld binnengehaald om een ​​R & D-faciliteit te ontwikkelen en de bouw van een ​​grootschalige productiefabriek voor te bereiden.

Bijdrage energiestransitie

“Battolyser Systems wordt onder leiding van Mattijs een grote kracht achter de energietransitie. Hij heeft technische, venture en business expertise als voormalig Commercial Head Europa bij Shell Hydrogen. Hij is missie gedreven en kan geweldig teams bouwen om zo het bedrijf op te schalen en onze ambitieuze plannen te realiseren”, aldus Kees Koolen, CEO van het schone energieconglomeraat Koolen Industries en investeerder in Battolyser Systems.

Oprichting Battolyser Systems

Battolyser Systems is in 2018 opgericht door de TU Delft, Proton Ventures en professor Fokko Mulder om de eerste geïntegreerde batterij- en elektrolyse systemen genaamd ‘BattolyserTM‘ te ontwikkelen. Koolen Industries werd in 2020 aandeelhouder met een eerste investering en pakt nu door met een aanzienlijke aanvullende financiering om de volgende groeifase van Battolyser Systems mogelijk te maken.

Hoe werkt de Battolyser?

De Battolyser laadt eerst zijn batterijdeel vol en start daarna met de productie van waterstof. Volgens de TU Delft is een totale efficiëntie tot 90 % mogelijk. De basis is een zogenoemde nikkel-ijzer-accu, die honderd jaar geleden al door Thomas Edison werd gepromoot voor gebruik in elektrische auto’s. De basismaterialen zijn goedkoop en overal verkrijgbaar.

De Battolyser maakt slim gebruik van natuurlijke eigenschappen en materialen. Tijdens het opladen vormen de elektrodes van de batterij twee materialen, NiOOH en gereduceerd Fe. Dat zijn precies dezelfde stoffen die worden gebruikt op elektrodes om via elektrolyse van water waterstof en zuurstof te maken.

Delen: