Australiërs doen het: waterstof halen uit ammonia

Met waterstof kun je ammonia maken, die relatief makkelijk is te transporteren. Als je vervolgens de waterstof weer uit die ammonia weet te halen dan is de lastige vervoersissue van waterstof getackeld. In Australië is dat gelukt.
Een Australisch wetenschappelijk onderzoeksinstituut CSIRO heeft met succes een test voltooid waarbij uit ammonia waterstof is gehaald tijdens testritten met waterstofauto’s, waaronder de Toyota Mirai.
Speciaal membraan
Onderzoekers van CSIRO hebben een nieuw membraan gebruikt dat in essentie het zogenoemde Haber-Bosch proces omkeert. Bij dat al langer bestaande chemische proces wordt waterstof omgezet in ammonia.

Waterstof in ammonia: veilig transport
Volgens CSIRO biedt deze methode een goede oplossing om waterstof veiliger en effectiever te vervoeren. Ammonia is immers vloeibaar. Waterstof niet. Grote hoeveelheden daarvan zijn alleen onder zeer hoge druk te vervoeren. Of er zijn lange pijpleidingen nodig. Een alternatief is vloeibaar, maar dat krijg je bij waterstof alleen voor elkaar bij extreem lage temperatuur. Ammonia bevat in vloeibare staat dan nog altijd twee keer zoveel waterstof.
Hoe werkt het?
Hoe werkt het Haber-Bosch proces dan precies? Waterstof wordt daarbij gebonden aan stikstof uit de lucht om ammonia te maken. En eenmaal aangekomen op de bestemming kun je via het membraan dat CSIRO gebruikt de waterstof er weer uithalen. De processen kosten energie. Om de CO2-uitstoot laag te houden is het van belang wind- en zonne-energie te gebruiken.
Lees ook: Proef met stadsbus op mierenzuur