Waterstof als systeemdrager 03 december 2019

Australië zet in op waterstof

In Australië is er veel ruimte, schijnt de zon geregeld en kan het flink waaien. Kortom: de ideale locatie om duurzame energie op te wekken. In het kustplaatsje Kalbarri zijn er concrete plannen voor een 5.000 megawatt zonne- en windpark. De groene stroom is bestemd voor de productie van waterstof.

Energiepark

Het schone energiepark is een samenwerking tussen het Australische bedrijf Hydrogen Renewables Australia en Siemens. Het gigantische energiepark moet komen te liggen bij het afgelegen plaatsje Kalbarri in West-Australië en kan grote hoeveelheden groene stroom opwekken.

Transport

Het transporteren van deze groene stroom is echter lastig en kostbaar in het gigantische land. Waterstof biedt een oplossing. De opgewerkte groene stroom kan namelijk ter plaatse worden omgezet naar groene waterstof. Waterstof kun je eenvoudig en voordelig transporteren met schepen of vrachtwagens.

Exportmarkt

Australië wil zich steeds meer in de markt zetten als energieproducent. In het westen van Australië schijnt de zon gedurende de dag bijna constant en waait het stevig in de nacht. Zo is er een constante bron van energie voorhanden. Daarnaast is er veel ruimte in dit dunbevolkte deel van het land. Elektriciteit is lastig te transporteren over grote afstanden en daarom zet het land nu flink in op waterstof.

Het Duitse Siemens levert voor het project de elektrolysers die de groene stroom omzetten in waterstof. “Australië leent zich uitstekend voor waterstofproductie. De omstandigheden zijn perfect voor de productie van zonne- en windenergie en waterstof is globaal steeds meer gewild”, aldus Jeff Connolly, CEO Siemens Australia Pacific.

Aziatische markt

Verschillende partijen uit Japan en Zuid-Korea hebben te kennen gegeven te willen investeren in het project in Australië. Een groot deel van de geproduceerde waterstof van het zogeheten Murchison Renewable Hydrogen Project is dan ook bedoeld voor de Aziatische markt, waar waterstof zeer populair is.

Zo staan de Olympische Spelen in 2020 in Japan in het teken van waterstof. Het olympisch dorp wordt van energie voorzien door middel van waterstof en is zelfs de olympische fakkel en vlam branden op waterstof.

LEES MEER: Waterstofcoalitie: ‘Tijd dringt voor groene waterstof’

Delen: