Mobiliteit 03 mei 2018

Waterstofauto Aurora One heeft verbruik van 1 op 1000

De meest efficiënte waterstofauto ter wereld, dat is volgens het Green Team Twente, verbonden aan de Universiteit Twente in Enschede, deze Aurora One. De waterstofauto gaat deelnemen aan de Shell Eco Marathon met als doel een gouden plak binnen te halen, zoals het team ook in 2017 deed.

Speciale titanium remmen

De auto is helemaal nieuw. De highlights: de aerodynamica van de auto is met 25% verbeterd, de efficiëntie van de brandstofcel is met 30 tot 60% toegenomen en het onderstel is compleet aangepast. Dat laatste moest wel, om plaats te bieden aan speciale titanium remmen die nieuwe regels verplicht stellen.

Extreem zuinig en licht

De topsnelheid van de Aurora One bedraagt 46 km/u. Het gaat in dit geval niet om topsnelheid, maar om efficiëntie. Volgens het team verbruikt deze One naar schatting slechts 1 liter per duizend gereden kilometer. Het team past sterkere en lichtere materialen toe, zoals aluminium 7075 freesonderdelen en een 160 grams koolstofvezel body. Het doel is om de auto minder dan 100 kilogram te laten wegen. Extreem licht dus.

Waterstof wint

“Volgens onze visie gaat hydrogen-electric rijden het winnen van rijden met een accupakket”, aldus Green Team Twente. “Waterstof is een energiedrager, net zoals een accu, maar dit heeft de volgende voordelen. Het accupakket van een Tesla model S weegt 600 kilogram, tegenover 5,6 kilogram aan waterstof in bijvoorbeeld een Hyundai ix35 Fuel Cell. Het volledig opladen van een Tesla Model S kost tussen de 3 à 4 uur, tegenover het in 3 minuten tanken van deze Hyundai. Het Green Team Twente gelooft daarom dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de weg naar duurzame mobiliteit.”

Delen: