Arnhem en waterstofregie

Arnhem ziet zichzelf als ‘elektriciteitshoofdstad’ van het land, met hoofdkantoren van grote energieleveranciers en de vermaarde trolleybussen binnen de stadsgrenzen. Dus toen de lokale pomphouder onlangs stopte met het leveren van waterstof, pakte de gemeente direct de handschoen op voor bouw van een groot tankstation. En er is al zes miljoen euro gebudgetteerd.
Rijden op waterstof lukt niet zonder tanken. Wat dat betreft werd de gemeente Arnhem met de neus op de feiten gedrukt toen de enige lokale pomphouder stopte met het leveren van waterstof toen hij geen subsidie meer kreeg. Een probleem, want voor de op waterstof rijdende gemeentelijke voertuigen was de dichtstbijzijnde pomp in Helmond. Aan een oplossing wordt gewerkt en aan nog veel meer, waarbij de gemeente het bedrijventerrein De Kleefse Waard als ‘broedplaats voor innovatieve energie- en milieutechnologie’ betrekt. Hier zitten bedrijven die brandstofcellen leveren en ‘reformers’ om waterstof uit aardgas of biogas te halen.
Zes miljoen euro
Overheden en bedrijven werken nu aan een plan voor een groot tankstation voor waterstof en een pomp waar stadsbussen op waterstof straks kunnen tanken. Tot aan 2018 bedraagt het totale Arnhemse waterstofbudget zes miljoen euro.

Het stadsbestuur werkt samen met provincie en Rijk tevens aan regelgeving voor opslag en transport van waterstof. “De hindercirkel van waterstof bijvoorbeeld blijkt helemaal zo groot niet als die van LPG, dat alleen buiten de bebouwde kom mag worden opgeslagen. Daardoor komen voor gemeenten ineens meer plekken in beeld om waterstofinfrastructuur te realiseren”, aldus een woordvoerder van de gemeente in een artikel op de site van Binnenlands Bestuur.
Stand van zaken met tankstations?
- In Rhoon is het sinds 2014 mogelijk waterstof te tanken bij een station van Air Liquide.
- Waterstofnet heeft een station in Helmond.
- Eind 2017 opent een waterstoftankstation in Groningen.
- Plannen voor stations in Breda, Utrecht, Hoogezand en Den Haag
