Mobiliteit 13 april 2017

Alstom test trein op waterstof

Treinfabrikant Alstom test momenteel in het Duitse Salzgitter een stoptrein op waterstof. Deze Coradia iLint heeft een serie brandstofcellen die de benodigde stroom voor de elektromotoren leveren. Bij de test rijdt hij nog zonder passagiers met snelheden tot 80 km/uur. Begin 2018 volgen tests met passagiers en een snelheid tot 140 km/uur. Met de voorraad waterstof aan boord is een actieradius van 800 km mogelijk.

Alstom kijkt bij deze eerste tests zonder passagiers vooral of de levering van stroom stabiel genoeg en of de interactie tussen de elektromotoren, brandstofcellen en de batterij goed verloopt. Ook wordt de remkracht beproefd. Daarbij gaat het om een naadloze interactie tussen het afremmen op de elektromotor en en vertragen met het reguliere, pneumatisch bediende remsysteem.

Eerste trein op waterstof in zijn soort

De Coradia iLint is de eerste zogenaamde ‘lage vloer passagierstrein’ die op waterstof rijdt. Het is een treintype dat vooral voor korte afstanden wordt ingezet met frequent stoppen en weer optrekken. Het zijn trajecten waar de NS in Nederland veelal de zogenaamde Sprinter gebruikt. Dat zijn relatief korte treinstellen die vlot kunnen optrekken en weer afremmen. De Coradia iLint van Alstom valt verder op door zijn slimme energiemanagement. De stroom komt immers van brandstofcellen maar ook van een batterij, die extra energie kan leveren bij optrekken en wordt bijgeladen tijdens afremmen. De Coradia iLint is een ‘schoon’ alternatief voor de dieseltreinen die nu rijden op trajecten zonder bovenleiding.

Tot 140 km/uur

Alstom test de trein op waterstof in Salzgitter met snelheden tot 80 km/uur. In het Tsjechische Velim wil de producent testen met snelheden tot 140 km/uur, het maximum dat de Coradia iLint kan halen. De voor de tests benodigde waterstof komt als bijproduct van industriële processen. In de toekomst wil Alstom waterstof gebruiken die met windenergie is geproduceerd.

De Coradia iLint is ontworpen door Alstom teams in de fabriek in Salzgitter en in het Franse Tarbes, waar het ontwikkelingscentrum is gevestigd voor tractiesystemen. De motoren komen uit de fabriek in het Franse Ornans. Het Duitse ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur ondersteunt het project. Alstom heeft inmiddels pre-orders van een aantal Duitse deelstaten.

Bekijk de video van de eerste testrit

Delen: