Mobiliteit 22 juni 2020

Alstom en Snam werken samen aan waterstoftrein voor Italië

De Franse treinfabrikant Alstom heeft een vijfjarige overeenkomst getekend met energiebedrijf Snam om waterstoftreinen in Italië te introduceren.

2021

De bedrijven starten in het najaar van 2020 met een haalbaarheidsstudie en begin 2021 aan de ontwikkeling van waterstoftreinen en de bijbehorende infrastructuur.

Als onderdeel van de overeenkomst zal Alstom ofwel nieuw gebouwde of omgebouwde waterstoftreinen produceren en onderhouden, terwijl Snam de infrastructuur ontwikkelt die nodig is voor de productie, het transport en het tanken van waterstof.

Coradia iLint

In 2018 introduceerde het Franse Alstom de Coradia iLint, de eerste passagierstrein ter wereld die wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel. De volledig emissievrije trein vervoert sinds september 2018 dagelijks passagiers tussen de Noord-Duitse plaatsjes Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude.

Snam is eigenaar van het Italiaanse gastransportnetwerk en één van de eerste bedrijven ter wereld die experimenteert met het toevoegen van waterstof aan het aardgasnet. 

“Deze stap is een verdere bijdrage aan het koolstofvrij maken van transport en aan de ontwikkeling van de waterstofeconomie in Italië”, aldus Snam CEO, Marco Alverà. “Groene waterstof zal over een paar jaar concurreren met fossiele brandstoffen en een sleutelrol spelen in de energietransitie, vooral in de industrie en transportsector. Het zal een pijler zijn van de Europese Green New Deal en investeringen na de coronapandemie.”

Delen: