Duurzaamheid 19 januari 2022

Alpe d’Huez krijgt pistenbully’s op waterstof

Komend wintersportseizoen zorgen pistenbully’s op waterstof ervoor dat de pistes in het Franse Alpe d’Huez er iedere ochtend strak bijliggen. In het populaire skigebied gaan ook drie waterstofbussen rijden.

Biljartlaken

Tegenwoordig zijn wintersporters gewend dat er iedere ochtend een strak wit biljartlaken voor ze klaarligt. Vroeger moesten skiërs de vers gevallen sneeuw zelf plat skiën, maar inmiddels zorgen pistebully’s voor geprepareerde pistes. Goed voor het milieu is dat niet, want het brandstofgebruik van de bully’s is namelijk gigantisch. Ze gebruiken tot wel 35 liter diesel per uur.

Waterstof-bully

Om het skigebied Alpe d’Huez te verduurzamen, gaat Green Corp Konnection (GCK) vijf bestaande diesel pistenbully’s ombouwen naar waterstof. Het bedrijf voorziet de voertuigen van een brandstofcel en een elektromotor met een vermogen van 436 pk en 850 Nm koppel. De brandstofcel kan tot 150 kW produceren.

De waterstof-pistenbully’s kunnen – net als een traditionele uitvoering – de hele avond en nacht doorwerken. Dankzij waterstoftanks met een inhoud van 70 kilo waterstof kunnen de machines namelijk acht uur lang sneeuwschuiven.

Waterstofbus

De eerst bully wordt komend skiseizoen getest. Als de test een succes is, worden een jaar later de overige vier voertuigen in dienst genomen. In 2024 gaan ook drie pendelbussen op waterstof rijden in de vakantieregio Alpe d’Huez. Op deze manier wil het gebied zijn CO2-uitstoot verminderen en het aantal verkeersbewegingen beperken.

Tags:  

Delen: