Duurzaamheid 25 september 2020

Airbus onthult 3 designs voor waterstofvliegtuig

Hoe ziet het vliegtuig van de toekomst eruit? Vliegtuigfabrikant Airbus gooide onlangs drie designs op tafel. Wat deze drie vliegtuigen van de toekomst gemeen hebben, is de brandstof waarmee ze passagiers door de lucht vervoeren, namelijk waterstof.

De ontwerpen die Airbus voor het vliegtuig van de toekomst in gedachten heeft, werden op 21 september 2020 aan de wereld getoond. Het eerste ontwerp lijkt nog het meest op een conventioneel vliegtuig. De ‘turbofan’ jet biedt plaats aan 200 passagiers. Het waterstofvliegtuig heeft een bereik van ongeveer 3.700 kilometer, genoeg voor bijvoorbeeld een enkeltje Londen-Tel Aviv. De waterstof ligt opgeslagen in tanks die in het design van het vliegtuig geïntegreerd zijn.

Eén grote vliegende vleugel

Het tweede ontwerp dat Airbus voor het vliegtuig van de toekomst in gedachten heeft, betreft een propellervliegtuig dat plaats biedt aan ongeveer 100 passagiers. De reikwijdte bedraagt de helft van die van de ‘turbofan’ jet. Ideaal voor vliegverkeer over kortere afstanden, zegt Airbus.

Het derde ontwerp is het opvallendst en is als het ware één grote vliegende vleugel.

Het opvallend brede design van de romp biedt meer ruimte voor de opslag van waterstof en maakt verschillende indelingen voor de passagiersstoelen mogelijk, aldus Airbus.

20% zuiniger

De ontwerpen bevinden zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium, maar experts zijn optimistisch over de voordelen ervan. Het brandstofverbruik zou zomaar 20% lager kunnen liggen in vergelijking tot zelfs de modernste huidige jets. Als waterstof met lucht verbrandt, ontstaan weliswaar stikstofoxiden (NOx), maar Airbus verzekert dat het er alles aan zal doen om alle klimaateffecten van waterstofverbranding te elimineren.

Dat Airbus inzet op waterstof, komt niet helemaal uit de lucht vallen. CEO Guillaume Faury gaf al eerder aan dat waterstof een van de meest veelbelovende technologieën is om vanaf het jaar 2035 emissievrij te kunnen vliegen.

Tags:  

Delen: