Duurzaamheid 08 juli 2020

Air Liquide en Havenbedrijf Rotterdam komen met vrachtvervoer op waterstof

Air Liquide en Havenbedrijf Rotterdam starten een samenwerking voor vrachtvervoer op waterstof. De partijen willen in 2025 duizend waterstofvrachtwagens in Nederland, België en West-Duitsland op de weg hebben.

De samenwerking tussen de twee partijen is een van de grootste projecten in Europa voor de ontwikkeling van waterstofvrachtwagens en aanverwante infrastructuur. Volgens Air Liquide en Havenbedrijf Rotterdam zal het project bijdragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit door een vermindering van 100.000 ton CO2-uitstoot per jaar.

Duizend waterstoftrucks

De partijen willen duizend waterstoftrucks op de weg te hebben in 2025, waarvan vijfhonderd gestationeerd zullen zijn in de haven van Rotterdam. Zonder waterstoftankstations geen waterstoftrucks. De partijen willen daarom 25 nieuwe tankstations realiseren, verspreid langs de belangrijkste transportroutes tussen Nederland, België en West-Duitsland.

Meerdere partijen

Meerdere bedrijven hebben zich aangesloten bij het initiatief, elk met zijn eigen expertise. Zo sluit de Nederlandse vrachtwagenfabrikant VDL Groep zich aan, evenals Iveco/Nikola en de transportbedrijven Vos Logistics, Jongeneel Transport en HN Post. De partijen zullen gezamenlijk een haalbaarheidsstudie voor de gehele waardeketen uitvoeren.

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Dit project geeft invulling aan onze ambitie om het transport te verduurzamen. Met deze coalitie van partners die elkaar aanvullen, kunnen we wegvervoer zonder uitstoot een boost geven. Op deze manier nemen we onze verantwoordelijkheid als grootste haven van Europa en helpen we lokale, nationale en Europese overheden om hun ambities te realiseren.”

Delen: