Mobiliteit 02 november 2018

Afvaldienst Groningen schakelt over op waterstof

De gemeente Groningen zet vol in op schone energie voor de vuilafvoer. Twee nieuwe afvalauto’s en een servicewagen op waterstof zijn in gebruik genomen.

Het inzetten van bedrijfsauto’s zonder uitstoot is een van de stappen die de gemeente zet om in 2035 een CO2-neutrale gemeente te zijn en vloeit voort uit de Green-Deal logistiek 2025: de afspraken om in de binnenstad emissievrije voertuigen in te zetten.

Afvalwagens op waterstof

De nieuwe afvalwagens, het gaat om de StreetScooter Work van Spykstaal,  worden gebruikt bij de controle op en het opruimen van zwerfvuil en ander afval op straat. De servicewagen zet de gemeente in voor werkzaamheden in de binnenstad, zoals het verhelpen van storingen aan ondergrondse containers of het verzorgen van aansluitingen bij markten en evenementen.

Op basis elektrische bestelwagen

De StreetScooter Work – ontwikkeld door Deutsche Post-DHL- is een compacte, volledige elektrische bestelwagen. Ideaal voor huis-aan-huis bezorging, groenvoorziening en service-engineers in stedelijke gebieden.

Waterstof-wagenpark

Het waterstof-wagenpark van Groningen bestaat nu uit twee personenauto’s, een bestelwagen, een veegauto, een vuilnisauto en twee kleine afvalwagens. Alle waterstofwagens rijden op duurzaam geproduceerde waterstof; windenergie of met zonne-energie geleverd door het zonnepark Woldjerspoor. Dit zonnepark met 43.000 zonnepanelen is aangebracht op de vroegere vuilstort aan de Duinkerkenstraat.

Delen: