Duurzaamheid 07 april 2021

80 bedrijven op de bres voor waterstofeconomie

Koplopers Nederland Waterstofland noemen ze zich. Een brede coalitie die de waterstofeconomie in Nederland in een hogere versnelling zet.

Meer dan 80 Nederlandse bedrijven hebben de handen ineengeslagen om te laten zien dat ze van waterstof in Nederland een succes gaan maken; voor de werkgelegenheid, voor de economie én voor het klimaat.

Bidbook vol plannen

Alle plannen staan in een ‘Bidbook vol Waterstof-commitments’, dat vandaag 7 april wordt overhandigd aan Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Bedrijven uit hele waterstofketen

Initiatiefnemers Gasunie, Toyota (Louwman Group), Groningen Seaports, Remeha, Shell, Stedin Groep en Port of Amsterdam bouwden de coalitie uit tot een indrukwekkend gezelschap van bedrijven uit de hele waterstofketen én daarbuiten: producenten, industrie, mobiliteit, techniek en advies. Van innovatieve start-ups tot grote multinationals.

Concrete plannen in bidbook

Een greep uit nieuwe waterstofprojecten en concrete plannen die in het bidbook staan:

●     Dieselaggregaten en machines op aardgas worden in dit bidbook omgebouwd tot mini-elektrolysers, waterstofaggregaten en -machines. In te zetten bij festivals, bouwprojecten, op campings, in fabrieken van koekjes, brood en meer. Alles plug and play.

●     Bedrijven die hun schepen, vrachtwagens, zware bedrijfswagens en personenauto’s willen vervangen voor voertuigen op waterstof; bedrijven die deze voertuigen leveren én bedrijven die de tankinfrastructuur hiervoor aanleggen en de waterstof leveren;

●     De aanleg en aanpassing van offshore windparken, van grootschalige ondergrondse infrastructuur en specifieke installaties bovengronds. Van wind op zee naar waterstofgebruik achter de voordeur van een industriebedrijf of woning;

●     De bouw van waterstoffabrieken en elektrolysers bij industrie- en chemiebedrijven om in de toekomst de CO2-uitstoot te verminderen.

Onder regie van professor future energy systems Ad van Wijk zijn ook 10 waterstof-commitments voor Nederland geformuleerd. Op woensdag 7 april van 13.00 tot 14.15 uur tijdens een online event wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Diederik Samsom. Aanmelden voor het online event kan nog via koplopers-nederlandwaterstofland.nl

Delen: