Duurzaamheid 28 augustus 2019

Al 7.000 waterstofauto’s in Californië

In de Amerikaanse staat Californië rijden inmiddels 7.000 waterstofauto’s. Daarnaast zijn er al 32 miljoen kilometers gereden door waterstofbussen. Dit is echter pas het begin voor Californië. In 2030 moeten er 1 miljoen waterstofvoertuigen rondrijden.

De Amerikaanse staat met de meeste inwoners van het land zet al 20 jaar flink in op waterstof. Californië laat zien dat grootschalige inzet van waterstofvoertuigen, waaronder personenauto’s en bussen, haalbaar is. De drijvende kracht achter deze Amerikaanse “waterstofrevolutie” is de California Fuel Cell Partnership. De CaFCP heeft nu zijn 2030-visie vrijgegeven.

A California Fuel Cell Revolution: A vision for 2030

In de visie, genaamd A California Fuel Cell Revolution: A vision for 2030, staan de ambities van de California Fuel Cell Partnership nauwkeurig beschreven. De vier belangrijkste punten zijn:

  • Een zelfvoorzienende, door particuliere geleide markt, die een afbouw van overheidssubsidies mogelijk maakt
  • Betaalbare en concurrerende waterstofvoertuigen- en producten.
  • 100% groene waterstof voor mobiliteit
  • 1.000 waterstofstations voor meer dan 1.000.000 elektrische waterstofvoertuigen (auto’s, bussen, vrachtwagens)

Toyota truck op waterstof

Waterstoftankstations

Er zijn inmiddels 39 waterstoftankstations in Californië. 25 stations zijn in ontwikkeling. Dit aantal moet groeien tot 200 in 2025 en 1.000 in 2030. Er zijn meer waterstoftankstations nodig om meer waterstofauto’s een vliegende start te geven, aldus Bill Elrick, directeur van het California Fuel Cell Partnership: “We kunnen de visie van een zelfvoorzienende markt bereiken door het bouwen van 1.000 waterstofstations. Zo kunnen we meer dan 1 miljoen brandstofcelvoertuigen voorzien van waterstof. Ons doel is om dat tegen 2030 of eerder te bereiken.”

California Fuel Cell Partnership

Het California Fuel Cell Partnership is opgericht in 1999 en is een uniek samenwerkingsverband tussen autofabrikanten, energiebedrijven, waterstoftechnologiebedrijven en overheidsinstellingen. De CaFCP richt zich op het uitbreiden van de markt voor waterstof-elektrische voertuigen en de ontwikkeling van waterstoftankstations.

Delen: