Mobiliteit 19 september 2018

50ste waterstofstation geopend in Duitsland

Het gaat snel met de realisatie van waterstofstations in Duitsland. De teller staat al op 50 met de opening van een nieuw station in Potsdam bij Berlijn. In 2019 moeten het er al 100 zijn.

Duitsland is hard op weg naar een landelijk dekkend netwerk van waterstofstations langs de snelwegen. Sterker nog, het streven van 100 stations in 2019 komt glashelder in zicht, zo bleek bij de officiële opening van het 50ste station op 9 september 2018 bij Potsdam.

Eerst tanken mogelijk maken

H2 MOBILITY is de aanjager. Deze joint venture van Air Liquide, Daimler, Linde, OMV, Shell en TOTAL slaat met succes de handen aan de ploeg voor waterstof tanken. Met als motto: eerst tanken mogelijk maken, dan gaan mensen vanzelf waterstofauto’s kopen. Kortom, dan ontstaat er een markt.

100 stations langs snelwegen tussen grote steden

De genoemde bedrijven investeren dus flink. Per waterstofstation gaat het om bedragen van 1 tot 1,5 miljoen euro. In 2019 wil H2 MOBILITY 100 stations operationeel hebben langs de snelwegen tussen zeven grote stedelijke gebieden, te weten: Hamburg, Berlijn, Rijn-Rhurgebied, Frankfurt, Neurenberg, Stuttgart en München.

De verwachting is dat dit netwerk de aanschaf van waterstofauto’s zal stimuleren. Ook door de fiscale prikkels die in veel landen worden gegeven aan kopers, zoals bijvoorbeeld in Nederland. Zakelijke gebruikers van een auto op waterstof profiteren de komende jaren van 4% bijtelling voor de privé kilometers.

Volgende fase: nog eens 300 waterstofstations

H2 MOBILITY trapt de volgende fase af zodra er meer waterstofauto’s op de weg komen. Dan start de realisatie van nog eens 300 nieuwe waterstofstations in Duitsland. Die zouden er voor 2023 moeten zijn.

Bij de publieke stations die nu zijn gerealiseerd kunnen 40 voertuigen per dag worden getankt. Dat zijn zowel auto’s als bussen. De stations leveren waterstof met een druk van 700 bar (vooral auto’s) en 350 bar (bussen).

In Nederland is de realisatie van waterstofstations ook van wal. Shell werkt daarvoor nauw samen met een aantal tankstationexploitanten

Delen: