Mobiliteit 06 februari 2017

250 miljoen voor waterstof

De Duitse minister van transport wil 250 miljoen euro vrijmaken om de waterstofauto een duwtje in de rug te geven. Het geld is bestemd voor infrastructuur en onderzoek.

“We staan voor de grootste mobiliteitsrevolutie sinds de uitvinding van de auto”, aldus minister Alexander Dobrindt onlangs in het dagblad Die Welt. “De waterstofbrandstofcel is een belangrijke technologie voor deze ontwikkeling. Daarom ondersteunen we de aankomende tien jaar de innovaties op dit gebied.”

Het is niet de eerste keer dat de Duitse overheid in waterstofauto’s investeert. Sinds 2006 is al circa 140 miljoen euro in de ontwikkeling van de technologie gestoken.

Miniscuul percentage

Momenteel vertegenwoordigen waterstofauto’s een minuscuul percentage van het totale Duitse wagenpark van 42 miljoen auto’s. Dat komt doordat de schaars verkrijgbare modellen met een waterstofbrandstofcel – de Hyundai iX35 Fuel Cell en de Toyota Mirai – te duur zijn.

Ook is het aantal waterstoftankstations in Duitsland nog gering en de bouw van een waterstoftankstation is geen goedkope aangelegenheid. “Onderzoekers schatten de kosten van de bouw van een dergelijk tankstation op gemiddeld 1,5 miljoen euro”, stelt Die Welt.

Delen: