Event 23 juli 2018

Summerschool ‘Ontwerp het -veilige- waterstoflandschap’: studenten presenteren ideeën voor waterstoftoepassing

In Hoogeveen namen 23 studenten deel aan een driedaagse Summerschool over de toepassing van waterstof. Daarbij werden vijf ideeën bedacht en gepresenteerd om de energietransitie in Hoogeveen te versnellen. Een vakkundige jury beoordeelde de oplossingen en koos een winnaar.

In Hoogeveen wordt gewerkt aan een aardgasloze wijk. Waar andere wijken helemaal van het gas gaan, worden deze tachtig woningen echter aangesloten op waterstof. Maar dat roept direct vragen op. Want kan het bestaande aardgasnetwerk wel gebruikt worden voor waterstof? En hoe veilig is dat dan? En welke ruimtelijke gevolgen heeft dit? En zo zijn er nog allerlei andere vraagstukken.

Antwoorden op deze vragen zijn niet alleen van belang voor het project in Hoogeveen, maar voor de gehele provincie. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseerde stichting Kennislab voor Urbanisme in samenwerking met gemeente Hoogeveen de driedaagse Summerschool ‘Ontwerp het -veilige- waterstoflandschap’, waarbij 23 HBO- en WO-studenten zich verdiepten in de toepassing van waterstof en alles wat daarbij komt kijken ten aanzien van wetgeving.

De studenten werden verdeeld in vijf groepen en bedachten oplossingen om de energietransitie in Hoogeveen te versnellen. De ideeën voor een ‘veilig waterstoflandschap’ werden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Gert Vos (wethouder Duurzaamheid van de gemeente de Wolden Hoogeveen), Kees Boer (projectleider van Nijstad-Oost van de gemeente de Wolden Hoogeveen), Arie-Jan Arbouw (manager Programma Omgevingsveiligheid van het Ministerie van I&W) en Tonia Nagtegaal (medewerker Programma Omgevingsveiligheid van het Ministerie van I&W).

De punten waar de juryleden zich op focusten, waren:

  • Is het een integrale oplossing?
  • Is het vernieuwend en 10x beter?
  • Houdt het rekening met de fysieke, sociale, economische en veiligheidskundige consequenties?
  • Is het plan uitvoerbaar? Deugt het onderliggende businessmodel? Is rekening gehouden met de stakeholders?
  • Is het plan goed onderbouwd?
  • Hoe is in de groep samengewerkt?

De winnende oplossing kwam van groep 2, die een ‘glazen waterstofhuis’ ontwierp. Dit transparante huis moet midden in het centrum van Hoogeveen komen te staan en maakt op verschillende manieren gebruik van waterstof. De ontwerpers zijn van mening dat waterstof door veel mensen nu nog als onveilig wordt ervaren, terwijl de nieuwe toepassingen qua techniek wel veilig zijn. Door met eigen ogen te zien hoe waterstof werkt en te ervaren dat het veilig is, raken mensen gemotiveerd om deze energietoepassing mogelijk ook in hun huis te gaan gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen.

Jurylid Gert Vos reikte de winnaars een cheque uit van tweeduizend euro, aangeboden door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Programma Omgevingsveiligheid. Bekijk hieronder het winnende ontwerp en kijk HIER voor meer informatie over de Summerschool ‘Ontwerp het -veilige- waterstoflandschap’.

Hallo! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke (functionele) en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Die staan dus altijd aan. Veel plezier! Lees meer over onze cookies.