Industrie 6 december 2016

Hoe maakt een brandstofcel stroom?

Een brandstofcel is eigenlijk een kleine ‘on board’ elektriciteitscentrale. Om stroom te maken, wordt waterstof uit de tank naar de brandstofcel geleid. Dit is een compacte metalen unit met binnenin een aantal kanalen en een membraan. Aan één zijde van het membraan wordt het waterstof toegelaten, aan de andere zijde lucht met daarin ook zuurstof. Het waterstof in de brandstofcel wil reageren met het zuurstof. Het speciale membraan (PEM: Proton Exchange Membrane) tussen zuurstof en waterstof zorgt ervoor dat alleen de waterstofprotonen (H+ = positief geladen kern) rechtstreeks het zuurstof kunnen bereiken. De elektronen (e-) worden door het membraan echter tegengehouden en via de kathode (minpool) omgeleid buiten de brandstofcel om. Ze gaan naar de accu of de elektromotor. Langs deze weg keren ze terug naar de brandstofcel via de anode (pluspool) om alsnog de reactie tussen waterstof en zuurstof volledig te maken. Het resultaat van dit proces is elektriciteit, water en warmte.

Hallo! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke (functionele) en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Die staan dus altijd aan. Veel plezier! Lees meer over onze cookies.