Internationale ontwikkelingen 02 februari 2023

100 waterstofstations langs belangrijke verkeersaders

TotalEnergies en Air Liquide willen de komende jaren een netwerk van waterstofstations realiseren voor vrachtwagens langs belangrijke Europese verkeersaders.

Beide bedrijven gaan uit van meer dan 100 waterstofstations langs verkeersaders in Frankrijk, de Benelux en Duitsland. Deze stations, onder de merknaam TotalEnergies, komen langs routes waar transportbedrijven vaak rijden. TotalEnergies en Air Liquide zeggen hun knowhow en expertise op het vlak van infrastructuur, waterstofdistributie en -mobiliteit te combineren.

Waterstofstations en distributie

TotalEnergies zet in op beheer van tankstations en de distributie. Air Liquide spant zich als leverancier van de waterstof in voor de beheersing van de volledige waterstofketen. Dan moet je in het laatste geval ook denken aan aankoop van de waterstof en de verdeling onder klanten in de transportsector.

TotalEnergies in Nederland

Op dit moment heeft TotalEnergies in Nederland bij vier tankstations een waterstoftankpunt. Bij de joint venture met Air Liquide gaat het echter om waterstofstations die primair zijn bedoeld voor vrachtwagens. Meestal werken die met een lagere druk dan voor personenauto’s, maar over de technologie achter de nieuwe stations zijn nu nog geen details gemeld.

Waterstofmobiliteit

“Na de recente ondertekening van een partnerschap voor de productie van hernieuwbare en koolstofarme waterstof op ons ‘Grandpuits Zero Crude Platform’, kijken we ernaar uit om opnieuw onze krachten te bundelen met Air Liquide en onze gezamenlijke inspanningen voor het decarboniseren van de mobiliteit voort te zetten. Als pioniers in waterstofmobiliteit zijn we overtuigd van de noodzaak om nu een heavy‑duty netwerk uit te bouwen”, zegt Thierry Pflimlin, President Marketing & Services van TotalEnergies.

Tankinfrastructuur versnellen

Matthieu Giard, bij de Air Liquide Groep, en verantwoordelijk voor de waterstofactiviteiten, benadrukt: “Waterstof biedt duidelijke voordelen voor zware mobiliteit. Om het grootschalig gebruik ervan te bevorderen, is het absoluut noodzakelijk de ontwikkeling van tankinfrastructuur te versnellen en voertuigfabrikanten en transportfirma’s een voldoende dicht netwerk van stations aan te bieden.”

Delen: